Neljä työntekijäsukupolvea saman katon alla
Hok-elannossa
työskentelee eri-ikäisiä ja –taustaisia työntekijöitä yli 5 500. Kokemuksen ja
osaamisen siirtäminen uudelle z-sukupolvelle tehdään tarkan strategian mukaan.
HOK-Elannon henkilöstöjohtaja, ammattikasvatusneuvos Antero Levänen on monisanainen mies. Tästä huolimatta hän osaa myös kuunnella – herkällä korvalla.
Levänen pohtii, miltä tulevaisuuden työmarkkinat näyttävät. ”Lähtötilanteemme on, että meillä on töissä eläköityjiä ja työurien pidentäjiä, keski-ikäisiä, Y-sukupolven nuoria aikuisia ja uuden Z-sukupolven edustajia. Jokaisella sukupolvella on erilainen katsantokanta työn tekemiseen. Lisäksi arvomaailmasta löytyy eroavaisuuksia, jotka mm. henkilöstöviestinnässä on huomioitava. Kun ennen kaupan alalle tultiin tekemään pitkää työuraa, nykyään tämä työ liittyy tiettyyn elämänvaiheeseen ilman uraputkiajatusta”.
Samaan aikaan kuvaa pitää katsoa työnantajan puolelta. ”Työtä ostetaan nykyisin täsmällisesti hetkeen ja tarpeeseen. Työnteko on saanut uusia muotoja mm. digitalisaation myötä”, Levänen kuvailee.
Hän laajentaa pohdiskeluaan: ”Tähän asti työelämässä on pärjännyt osaamisella ja ahkeruudella. Tulevaisuudessa korostuvat asiakasymmärrystaidot, palveluosaaminen, joustohalukkuus sekä kyky hyödyntää uutta teknologiaa”.
YRITYKSEN EETTISELLÄ KULTTUURILLA SUURI MERKITYS
HOK-Elannossa vastuullisuus tulee jo itsessään osuustoimintayritysmuodon kautta. HOK-Elanto on saanut lukuisia tunnustuksia vastuullisesta ja pitkäjänteisestä työstä, joilla se on edistänyt nuorten, maahanmuuttajien, kehitysvammaisten ja monien muiden erityisryhmiin kuuluvien työllistymistä.
Yksi osa-alue nousee kuitenkin framille. ”Meillä panostetaan vahvasti Suomessa asuvien nuorten työllistymiseen ja tulevaisuuteen ja kasvatetaan uutta, monikulttuurista työntekijäsukupolvea”.
Leväsen mukaan yrityskulttuuri - ja erityisesti yrityksen eettinen kulttuuri – vaikuttavat suuresti siihen, miten työyhteisöissä jaksetaan ja kyetään menestymään jatkuvassa turbulenssissa. ”Luottamuksellisessa ilmapiirissä uskalletaan keskustella aidosti kipeistäkin asioista. Lähiesimiestyöhön kannattaa panostaa jatkossakin”.
Z-SUKUPOLVI TYÖMARKKINOILLA
Kun Z-sukupolvi valtaa laajemmin työmarkkinat, työnteon päämäärä, työn sisältö ja merkityksellisyys korostuvat motivaatiolähteinä. ”Peräkkäisiä työuria tulee lisää ja henkilöllä voi olla kaksi osa-aikaista työuraa rinnakkain. Tässä ajattelumallissa kaupalla on iso rooli jatkossa”, Levänen ennustaa.
Kaupan alalla tulee aina olemaan töitä. ”Ihmiset syövät, juovat ja kuluttavat tulevaisuudessakin. Digitalisaation myötä kaupan ala tarjoaa monipuolisia ja haasteellisia työtehtäviä nuorille. Vaikka verkkokauppa on kasvanut, samaan aikaan lähikauppakulttuuri tekee paluuta”, Levänen kuvailee.
HOK-Elannolla on tarkkaan pohdittu strategia työvoiman varmistamiseksi jatkossa. ”Olemme panostaneet merkittävästi rekrytointiprosessiin, perehdytykseen, koulutukseen ja lähiesimiestyöhön. Konttorillamme sijaitsevassa koulutuskeskuksessa Skolessa on Alepa-myymälä ja kassakoulutusluokka. Työssä oppimista tuetaan verkkokoulutuksella”, Levänen konkretisoi.
Tutustu myös
- Koko yrityksen IT-ympäristö asiantuntevasti hallintaan
- Bonne Premium tuotteet sammuttavat janon ja makeanhimon ilman lisä- ja säilöntäaineita.
- R-Office: Suunnittelemme aina asiakkaillemme parhaan mahdollisen ratkaisun, joka sisältää tarvittavat ohjelmistot ja koneet
- Heikin Liha Oy:n pieni, mutta tehokas tiimi, joka tarjoaa laadukasta lihatuotetta
- Viisas Elämä työssä ja arjessa
Jokko Salmevaaran
Boknäsin Uni-konsepti
"
”Sisustushallista ostettu iso kulmasohva ei välttämättä mahdukaan omaan kotiin.”
Pekka Eloholma
Nebula, Toimitusjohtaja
"
”Meillä viisaus ei asu johtoryhmässä vaan asiantuntijoissamme”
Catarina Fagerholm
Toimitusjohtaja, Instru optiikka Oy
"
”Uskaltaakseen uudistua on saatava tehdä virheitä.”
Raija Tapio
Aavan toimitusjohtaja
"
”Kyllä hoituu” –kulttuuri elää Aavassa vahvana.