Miten Suomesta nousisivat maailman parhaat yritykset?
Maailma on aina ollut täynnä mahdollisuuksia. Ihmiset ja yritykset, joilla on vaihtoehtoja, löytävät aina tiensä eteenpäin, mutta se ei välttämättä tarkoita parasta mahdollista tietä suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Kotipaikan vaihtaminen on helppoa, niin fyysisesti kuin paperilla, sellaisille oikeushenkilöille, joilla tuo vaihtoehto on olemassa.
Nykyisessä tietointensiivisessä taloudessa tieto liikkuu vaivatta rajojen yli. Teknologia ja pääoma seuraavat perässä siihen maailmankolkkaan, jossa lisäarvoa luodaan. Tutkimusten mukaan pikemmin kuin työntekijät, työpaikat siirtyvät parempien olosuhteiden perässä. Suomi on viimeisen 25 vuoden aikana jämähtänyt alityöllisyyden aikaan.
Olemme tienhaarassa: voimme hyväksyä tosiasiat ja lähteä uudistamaan rakenteitamme. Yhtäältä voimme jättää uudistukset tekemättä jolloin useimmat meistä tulevat todistamaan elinaikanansa kuinka hyvinvointi-Suomi ei kykene lunastamaan lupaustaan ja näivettyy samalla kun teknologiamyönteinen ja ketterä etelänaapuri kiihdyttää ohitsemme.
Meillä lainsäätäjillä on vielä paljon tekemistä. Hyvä uutinen on se, etteivät ratkaisut ole monimutkaisia. Palvelutaloudessa pärjäävät parhaiten ne maat, joissa on kannattavinta vaihtaa työtä työksi. Eli putkimies voi työllään ostaa ohjelmoijan palveluita suoraan tai tuotteena. Se mahdollistaa vankan erikoistumisen sekä korkean työllisyyden myös silloin, kun teknologia alati korvaa ihmistyötä.
Erikoistuminen tarkoittaa sitä, että jokainen tekee keskimäärin enemmän sitä, missä on hyvä. Se mahdollistaa myös nykyistä
laajemman osallistumisasteen.
Tulevaisuus ei meille ihmisille ehkä tarkoita pitkiä työpäiviä sorvin ääressä, vaan sitä, että se – ehkä vähä – minkä kukin työkseen tekee on tehokasta sellaisenaan. Se edellyttää paitsi markkinaehtoista työn hinnoittelua ja perusturvaan pohjaavaa sosiaaliturvaa, myös sitä, ettei työn arvo katoa siitä maksettaviin sivukustannuksiin ja veroihin.
Uusi liiketoiminta on yhä enemmän soveltamista. Vastaavasti uuden teknologian käyttöönotto edellyttää usein täysin uusia elinkeinoja. Mitä vaikeampaa on uuden tyyppisen toiminnan aloittaminen, sitä hankalammin uudet liiketoimintamuodot leviävät. Sitä epätodennäköisemmin Suomesta nousee uusi Uber.
Meidän on purettava markkinoillepääsyn ja elinkeinovapauden esteitä. Tämä koskee niin jakamistalouden eri muotoja, kuin myös perinteisiä toimialoja. Uudet tietointensiiviset toimialat ovat niitä, joista tulevaisuuden kasvu ammennetaan. Liikennekaaren myötä Suomi kykenee olemaan edelläkävijä liikennepalveluiden räätälöimisessä asiakkaille. Vastaavat uudistukset tarvitaan myös kaikilla muilla toimialoilla.
Loppujen lopuksi se, että Suomesta tulisi jatkossa maailman parhaat ja menestyneimmät yritykset ei ole mistään muusta kuin tekemisestä ja tahtotilasta kiinni. Reseptit ovat olemassa. Parhaat vuotemme ovat vasta edessä, mikäli uskallamme olla rohkeita!
Elina Lepomäki
Tutustu myös
- Koko yrityksen IT-ympäristö asiantuntevasti hallintaan
- Bonne Premium tuotteet sammuttavat janon ja makeanhimon ilman lisä- ja säilöntäaineita.
- R-Office: Suunnittelemme aina asiakkaillemme parhaan mahdollisen ratkaisun, joka sisältää tarvittavat ohjelmistot ja koneet
- Heikin Liha Oy:n pieni, mutta tehokas tiimi, joka tarjoaa laadukasta lihatuotetta
- Viisas Elämä työssä ja arjessa
Jokko Salmevaaran
Boknäsin Uni-konsepti
"
”Sisustushallista ostettu iso kulmasohva ei välttämättä mahdukaan omaan kotiin.”
Pekka Eloholma
Nebula, Toimitusjohtaja
"
”Meillä viisaus ei asu johtoryhmässä vaan asiantuntijoissamme”
Catarina Fagerholm
Toimitusjohtaja, Instru optiikka Oy
"
”Uskaltaakseen uudistua on saatava tehdä virheitä.”
Raija Tapio
Aavan toimitusjohtaja
"
”Kyllä hoituu” –kulttuuri elää Aavassa vahvana.