Monetran kasvava palvelutarjooma huimaa
Kuntien omistama palvelukeskus Monetra Oy laajentaa osaamistaan isolla kädellä. ”Kun Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri perustivat Monetran vuonna 2012 keskityimme palkanlaskentaan ja taloushallintoon. Muutama vuosi sitten mukaan tuli tulkkipalvelu.”
”Nyt omistajamme ja asiakkaamme eli kunnat, kuntayhtymät ja niiden tytäryhtiöt saavat entistä kattavampaa osaamista Monetralta, sillä laajennamme palveluvalikoimaamme roimasti vuoden 2017 alussa”, Monetran toimitusjohtaja Päivi Pitkänen kertoo.
Uusin tarjooma sisältää muun muassa organisaation hallintopalvelua sekä rekrytointi-, hankinta,- viestintä-, ja painatuspalvelua. ”Oulun kaupunki antaa kaikki talouden ja hallinnon operatiiviset tehtävät Monetra Oy:n toteutettavaksi”, Pitkänen iloitsee. ”Tämä tarkoittaa, että saamme taloon uudenlaista osaamista, jota voimme tarjota myös muiden asiakkaidemme käyttöön.”
Monetra myös vuokraa asiakkailleen henkilöstöpäällikköitä, talous- päälliköitä, controllereita ja projektisihteereitä. ”Tämä on aivan uudenlainen tapa toimia. Mikään muu palvelukeskus ei tarjoa kuntien ja kuntayhtymien käyttöön näin laajaa palvelutarjoomaa.
Tahti on kova. Monetra kasvaa vuoden 2017 alussa entisestä 160 henkilöstä 450 henkilöön.
SOTE HUOLETTAA
Monetran ilahduttavasta kasvusta huolimatta toimitusjohtaja Päivi Pitkänen on huolissaan. Syynä on sote- ja maakuntauudistus.
”Nyt ollaan perustamassa uutta maakuntien yhdessä omistamaa valtakunnallista palkka- ja taloushallinnon palvelukeskusta. Lakiluonnoksessa lukee, että tämä uusi toimija saa ostaa olemassa olevilta toimijoilta palkka- ja talouspalvelua. Osto voidaan tehdä yksityisiltä ja julkisilta toimijoilta, mutta ei in-house-toimijalta, jollainen Monetra on. Siellä siis lukee, että maakunnat ja kunnat eivät saa yhdessä omistaa Monetran kaltaista toimijaa.”
Pitkänen toivoo, että lain ja asetuksen kirjaimet huolehditaan niin että olemassa olevien palvelukeskus-yhtiöiden toimesta huolehditaan kaikkien kuntien, maakuntien ja julkisomisteisten vapaan valinnan piirissä olevien yhtiöiden palkanlaskenta ja taloushallinto. ”Koska me kykenemme siihen. Kaikilla on jo tehokkaat järjestelmät, kaikki me tehostamme toimintaamme vuosittain ja olemme oikeasti hyviä siinä.”
Monetran ja muiden palvelukeskusten ehdotus on, että uutta valta-
kunnallista palvelukeskusta ei tarvita. ”Jos sellainen kuitenkin on, niin mahdollistetaan, että se voi ostaa palveluita in-house-toimijoilta, koska meillä on jo kaikki valmiina.”
PITKÄNEN KERTOO MIELENKIINTOISESTA LASKELMASTA
”Jos olemassa olevat toimijat hoitaisivat kaikkien Suomen kuntien, maakuntien ja julkisyhtiöiden palkanlaskennan ja talouden, käyttöönotto maksaisi 20 miljoonaa euroa. Uuden sotessa suunnitteilla olevan järjestelmän hintalappu on 60–100 miljoonaa euroa. ”Meidän ehdottamallamme mallilla säästetään paljon rahaa ja hyödynnetään niitä euroja, joita jo olemassa oleviin palvelukeskuksiin on satsattu.”
Maalaisjärjellä voi helposti räknäillä kumpi malli on veronmaksajien rahojen kannalta viisaampi.
Tutustu www.monetra.fi
Tutustu myös
- Koko yrityksen IT-ympäristö asiantuntevasti hallintaan
- Bonne Premium tuotteet sammuttavat janon ja makeanhimon ilman lisä- ja säilöntäaineita.
- R-Office: Suunnittelemme aina asiakkaillemme parhaan mahdollisen ratkaisun, joka sisältää tarvittavat ohjelmistot ja koneet
- Heikin Liha Oy:n pieni, mutta tehokas tiimi, joka tarjoaa laadukasta lihatuotetta
- Viisas Elämä työssä ja arjessa
Jokko Salmevaaran
Boknäsin Uni-konsepti
”Sisustushallista ostettu iso kulmasohva ei välttämättä mahdukaan omaan kotiin.”
Pekka Eloholma
Nebula, Toimitusjohtaja
”Meillä viisaus ei asu johtoryhmässä vaan asiantuntijoissamme”
Catarina Fagerholm
Toimitusjohtaja, Instru optiikka Oy
”Uskaltaakseen uudistua on saatava tehdä virheitä.”
Raija Tapio
Aavan toimitusjohtaja
”Kyllä hoituu” –kulttuuri elää Aavassa vahvana.